Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Провеждане на Европейска нощ на учените

27/07/2018

Предлагаме Ви да отбележим заедно Европейска нощ на учените в рамките на проект REFRESH* (Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare), финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри на програма „Хоризонт 2020“

Мероприятието в София ще се проведе в градинката пред Ректората на МГУ „Св. Иван Рилски” със съдействието на Клъстер „Природен газ” и ще се състои на 28 септември 2018 г.

Ще имате възможност да се запознаете със студенти  учени и преподаватели от Европа и страната и да коментирате теми свързани с  енергийна ефективност и иновации в енергийния и газов сектор.

Надяваме се интерес да предизвикат действащите макети на:

1. Водна централа комбинирана с  PV система;

Макет  на ПАВЕЦ с долен и горен резервоар, чиито помпи се захранват от фотоволтаична енергия, като се избягва основния недостатък на ПАВЕЦ - изразходването на част от произведената електрическа енергия за захранване на помпите на централата. Макетът е оборудван и с фотодатчик за да превключва автоматично помпите при залез и при изгрев на слънцето.

2.ФОТОВОЛТАИЧЕН модул;

Хибриден модул - PV модул + соларен колектор за БГВ.

Модулът едновременно произвежда електрическа енергия и затопля БГВ.

3. Мини ТЕРМОПОМПА;

Макетът демонстрира принципа на работа на   термопомпа "вода-вода" без  топлообменници. Изработен е на основата на хладилната система на диспенсер с компресор. Би могъл да се комбинира с газова инсталация.

4. ГОРИВНИ КЛЕТКИ- бъдещето в енергетиката;

Демонстрация на реверсивни горивни клетки: от вода се произвежда водород. От водород се произвежда електрическа енергия, с която се задвижва електромотор.

Моделите ще са огрени от Газов факел под формата на цвете за символизиране на екологичността на горивото-природен газ.

  * REFRESH е иновативен проект за Европейска нощ на учените 2018-19. В проекта участват 21 основни и 27 асоциирани партньори от цялата страна, с мащабна програма в 14 селища. Програмата обхваща вълнуващи дейности в училища, конкурси, срещи с учени в изследователски институти и университети, на влак, в планината и на кораб, и събития на публични градски локации. Към събитията в България се присъединяват и множество международни партньори, с които ще осъществяваме видео връзки и кампании за популяризиране на науката в социалните медии.