Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Георги Базаджиев: Битовата газификация от 6 - 10% годишно е бавен ръст за нуждите на България

29/08/2011
Газификацията може да бъде един от основните инструменти за изграждане на високоефективна и икономична енергетика и икономика. Това каза за Агенция „Фокус” Георги Базаджиев, председател на комитет „Устойчиво развитие” към Българска асоциация „Природен газ”.


По думите му - природният газ е икономичен, екологичен и високоефективен енергиен източник, който позволява осигуряване на необходимия комфорт на домакинствата, които имат достъп до него. За момента обаче от 264 общини само 16% имат достъп до природния газ. В тях 10% от домакинствата имат достъп до мрежата и само 3% са газифицирани.


Първоначалната инвестиция се движи в много голям диапазон в зависимост от изходното състояние и потребностите на домакинството. Пенсионери, отопляващи едно помещение, могат да се газифицират с газов конвертор, без да изграждат водна инсталация. В самостоятелни къщи с изградена отоплителна инсталация може да сменят само горелка или котел. Общо от 3 000 до 5 000 лв. е най-често срещаната необходима инвестиция.


Средногодишният разход на едно домакинство за природен газ за отопление, готвене и топла вода е различен за различните градове, но е в граници от 700 до 1300 куб. метра природен газ, което е от 650 до 1200 лв. на година. Разходът зависи от вида и размера на жилището. Жилищата в съвременните сгради с енергиен клас А имат малки топлинни загуби и при тях отоплението е най-ефективно и евтино.


Ако през последните две-три години актуална енергийна тема в обществото беше използването на ВЕИ, то през следващите години все по-често ще говорим за енергийна ефективност и енергийни спестявания. България е с най-енергоемката икономика в ЕС и затова с надежда очакваме развитие на децентрализираното енергоснабдяване с използване на когенерация, развитието на програмата за обновяване на жилищните сгради и други съвременни решения, водещи до понижаване на енергийния интензитет на българската икономика, каза той.


Георги Базаджиев обясни, че тромавата процедура особено за многофамилните жилища, изискваща решение на общото събрание, изготвяне и съгласуване на проектите в общината затруднява и бави процеса на газификация.
Като добавим и ниската покупателна способност на основната част от населението у нас получаваме един бавен за нуждите на България ръст на битовата газификация от 6 - 10% годишно, каза той.

Източник: Агенция "Фокус"