Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Боян Рашев: Газът ще се завърне с пълна сила, а въглищните ни ТЕЦ-ове ще са мъртви

03/07/2023

Боян Рашев е управляващ партньор в "denkstatt България" - консултантска компания по въпросите за ESG, декарбонизация, кръгова икономика и оценка на въздействието. В интервюто, взето през април, говорим за това има ли изменение на климата, как се случва енергийният преход и каква е ролята на изкопаемите горива в него, какво е бъдещето на природния газ, на батериите и на ВЕИ като цяло.

Известно е, че имате по-различно мнение за климатичните промени и трансформацията на енергетиката. Може ли да кажете каква точно е вашата гледна точка и какви решения предлага?

Изменение на климата безспорно има. Това се е случвало винаги - със или без хората. Разбира се, въглеродните емисии вече са толкова големи, че имат въздействие върху атмосферата и парниковия ефект. Но не е ясно колко точно голямо е това въздействие. Очевидно има повишение на температурите. Такива промени обаче е имало и през Средновековието, когато не е имало индустрия.

 

Със сигурност изменението на климата води до рискове и ние трябва да сме готови да се адаптираме, но и да намалим въглеродните емисии. И тук стигаме до проблема - те идват от изгаряне на горива, което пък е в основата на енергийната система на света. И тук не става дума само за производството на ток, но и на топлина, транспорт, индустрия и т.н. Затова темата за декарбонизацията е много по-сложна от масовата представа за размера й.

Ако погледнем назад в историята - базовият енергиен източник на човечеството е огънят или биомасата като негово гориво. След това се впрягат вятърът и водата - за корабоплаване и водни мелници. После започват да се използват въглищата, появяват се нефтът, газът, а в последните години и ВЕИ.

 

Но истината е, че въпреки новите енергийни източници в абсолютни стойности човечеството днес изгаря рекордни количества биомаса. Да, като дял в енергийния микс тя намалява, но като обеми си остава същата. Така е и с въглищата - като количество те не намаляват, дори през 2022 г. направиха исторически рекорд. Така е и с нефта, с газа, с ядрената енергия и т.н.

Изводът е, че добавяме енергийни източници, палитрата става все по-широка, но нито един не изчезва, дори първоначалния - биомасата. Сега 52% от българите се топлят с биомаса, тя дава 60% от ВЕИ енергията в цяла Европа. И сега, като добавяме ВЕИ, те ще увеличават своя дял, но въглищата и петролът няма да изчезнат.

Това ли е енергийният преход според Боян Рашев - добавят се нови източници, но старите не намаляват?

Това е исторически факт. И реалността към момента е точно такава. Потреблението на петрол расте, на газа също. Дори бих прогнозирал рекорд за въглищата и газа през тази година. Няма как да е иначе - хората искат да живеят по-добре, а това изисква енергия.

В Европа обаче и газът, и въглищата намаляват.

Европа няма никакво значение за световното потребление на природен газ и въглища. На фона на това, което се случва в Китай и Индия, тя е пренебрежимо малка. И това е така, защото аутсорснахме всичките си енергоемки производства към Азия. И сега какво - сочим ги тях, че са лоши и използват въглища, а после потребяваме продуктите им.

 

Енергиен преход има, но той е към по-голямо увеличаване на дела на някои източници и появата на нови, но това не означава, че старите източници ще изчезнат. Постигането на нетна нула към 2050 г. е просто политическо понятие.

А как гледате на идеята да се изтеглят CO2 емисии от атмосферата и да се неутрализират по различни начини?

Ако се намери ефективна технология, която изтегля въглероден диоксид от атмосферата и го вкарва в нещо - добре. Но това също е доста енергоемък процес, който трябва да видим как ще захраним. С огромни соларни централи? Откъде ще вземем панелите за тях? Ами от Китай - там е голямото производство, защото енергията от въглищните ТЕЦ е евтина, а направата на соларните панели също изисква големи количества евтина базова енергия.

И в същото време Китай е най-големият инсталатор на соларни панели.

Да, защото има огромна нужда от енергия, без значение от технологията.

Какво обаче ще се случи през тази година в енергийния сектор на България?

Заради масовото навлизане на ВЕИ в слънчеви уикенди цената на тока в България вече е под 1 лев за мегаватчас и все по-често ще виждаме такива стойности. Това в енергетиката се нарича канибализъм - отрицателните цени ще са ежедневие. Инвестициите в нови големи слънчеви централи са безсмислени от икономическа гледна точка, защото няма да могат да продават - пазарът ще се пренасити, ще има излишък на ток всеки ден. Това е огромен проблем, който сами си създаваме.

Предвид това каква ще е ролята на въглищата?

Тя идва вечер, когато слънцето залезе. Инвестициите във ВЕИ са огромни и тяхното производство ще покрие съществена част от денонощието, но очевидно не могат да работят постоянно. Нужно е да бъдат балансирани с други мощности, когато няма слънце. В момента у нас тази роля играят ТЕЦ-овете, но поради огромните инвестиции в проекти за добив, втечняване и регазификация на газ в бъдеще това ще става от газови централи, а не от въглищни. Газът ще се завърне с гръм и трясък, на ниски цени.

 

Ако сегашните цени на въглеродните квоти от около 100 евро за тон се запазят, това означава, че до няколко години въглищните ТЕЦ-ове ще са мъртви. В момента, в който гръцките и турските газови централи имат евтин газ, нашите въглищни ТЕЦ-ове няма да могат да се конкурират.

А защо България не добива газ, след като находища бяха открити навсякъде около нас?

Ето това е въпросът. България просто не иска да знае дали има газ или по-скоро не иска да го добива. Дори когато говорим за конвенционални проекти като този край Генерал Тошево. Аз смятам, че причината е в политическото ръководство, което няма държавническо мислене. Ние имаме нужда от този газ, защо да не го добиваме? Природните ресурси са национално богатство.

Подкаст | Боян Рашев: До няколко години въглищните ни ТЕЦ-ове ще са мъртви

Източник: Капитал