Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране”

24/03/2009
Втора година подред Овергаз, съвместно с фондация „Млада България" и Института по математика и информатика на Българската академия на науките и в партньорство с Министерство на образованието и науката, организира Национален преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране". В състезанието участват млади математици и ученици от всички енергийни специалности, изучавани в професионалните гимназии в България. Тази година младежите бяха организирани в 59 отбора, представители на 28 учебни заведения.

Националният преглед има за цел, да мотивира юношите към задълбочено изучаване на учебните дисциплини, да формира у тях умения за насочен подбор на материали, свързани с конкретни учебни теми, да ги научи да изразяват ясно идеите си и да работят в екип, да създаде база данни от учебни материали, които да са на разположение на заинтересованите и не на последно място - да приобщи бъдещите специалисти към философията за опазване на околната среда.

От тази година възможност да премерят сили ще имат не само учениците, но и техните учители. Резултатите от Конкурса ще дадат възможност както за обективна оценка на качеството на преподаване, така и ще послужат като ориентир за елементите на учителския труд, които имат нужда от подобрение.

Финалният кръг ще се проведе на 27 март 2009 година в зала „чл.кор.проф. Иван Попов" в Дома на техниката „Джон Атанасов", Ямбол. Отбори от професионални гимназии в градовете Пловдив, Русе, Стара Загора, София, Монтана и Ямбол със специалност „Газова техника" класираха свои екипи на финалния кръг. Сили ще премерят общо 17 отбора от 11 гимназии, а учителските презентации са 5.

Победителите ще бъдат наградени на тържествена церемония на 28 март 2009 година, събота, от 11:00 часа в зала „Тържествена", Община Ямбол.

Първенците в надпреварата - ученици и учители, ще спечелят грамоти и финансиране на участието им в ежегодното Международно математическо състезание „Математика и проектиране", което и тази година ще се състои в Москва. По традиция, на всички участници във финалния кръг на състезанието ще бъде предложен летен стаж в Академията на Овергаз.

Началото на Националния преглед за млади изследователи беше поставено през 2007 година. „Овергаз", съвместно с Фондация „Млада България" и Института по математика и информатика на Българската академия на науките, инициираха старта на форума, като в първото издание участие взеха 68 екипа от 25 училища в страната - млади математици и ученици от специалността „Газова техника" на професионалните технически гимназии.

Първенците в математическата надпревара спечелиха финансиране на участието им в Международното математическо състезание „Математика и проектиране 2", което се проведе в Москва през 2008 година. Там те завоюваха две първи и едно трето място.

Националния преглед за млади изследователи „Енергетика и математическо моделиране" е част от проект „Професионално образование" на „Овергаз Инк." АД. Компанията инициира създаване на профил „Газова техника", като към момента в 22 професионални гимназии в цялата страна 1203 ученика се обучават по специалността.