Български English
Контакти

Алтернативна енергия
за чиста природа

Начало » Новини

Сашо Дончев: "Ако има много източници на газ от всякъде, ние ще сме първите, които ще сме щастливи

21/07/2011
На 19 юли 2011 г. г-н Сашо Дончев, Председател на Българска асоциация „Природен Газ” взе участие в кръгла маса по проблемите на търсенето, проучването и добива на шистов газ в България и техните екологични аспекти. Събитието бе организирно от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Мероприятието бе открито от министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Трайчо Трайков, а обръщение към участниците направиха и министърът на околната среда и водите г-жа Нона Караджова, проф. И. Милев, ректор на МГУ „Св. Иван Рилски” и доц. Наков, Зам. директор на БАН. Модератор на кръглата маса беше Зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма г-н Делян Добрев.

Ето и изявлението на г-н Дончев, направено по време на дискусията:

"Много ви благодаря за поканата. Аз съм тук в качеството си на председател на Българска асоциация „Природен газ”. И тъй като не съм специалист геолог и не съм специалист по разработка на мен в много голяма степен презентациите ми бяха интересни. Не съм напълно убеден, че бяха интересни и на останалата част геолози. Това е само единият проблем. Другият проблем е, че дискусията върви по такъв особен начин, че на мен не ми стана ясно в крайна сметка каква е целта. Бях почти убеден, като идвах насам, че разговорът ще бъде в страни от целта. На мен целта ми се струваше дали е нужен ОВОС или не е нужен ОВОС в тези проучвания, които предстои да бъдат извършени. Темата се разшири и затова и аз ще си позволя да кажа.

Не давам оценки, защото не съм геолог. Няма никакво съмнение, че ако такъв газ съществува и ако има страни и има територии, на които той се добива, не трябва да си затваряме очите и да казваме: „Такова животно нема”, като шопа. Докато слушах всички преди мен говорещи си задавах въпроса: Ами ако беше българин, ако български учен беше измислил технологията за добив на шистов газ, той имаше ли шанс да я приложи в България. Не и затова той щеше да избяга и да отиде там, където има шанс да я приложи тази технология.

Ние, членовете на Асоциация „Природен газ”, сме приятно възбудени от новината. Ние през годините сме имали много поводи за радост – най-вече успешните посещения на президента Първанов къде ли не, където той подписваше договори за природен газ. Но леко разтревожени сме напоследък, тъй като от тези договори не произтече нищо, а неговият мандат вече свършва и дали ще има продължение на усилията му в тази насока. Ние изграждаме газоразпределителна мрежа. За нас е много важно в нея да има газ. Ако има много източници на газ от всякъде, ние ще сме първите, които ще сме щастливи. Затова в това отношение нашият апел е подкрепете всички онези, които полагат определени усилия, за да осигурят диверсификация, да осигурят много източници на газ, за да има на пазара газ, за да може нашият бизнес да е подложен на по-малко рискове. Това от една страна.

От друга страна по отношение на това, което ми се струваше, че е темата – трябва ли да има ОВОС. Колеги, нашето законодателство е много объркано, изключително объркано. То третира абсолютно всички субекти по един и същ начин и казва, че това е справедливо. Аз твърдя, че това не е така. Срещу себе си или по-точно до себе си в момента в партньорски отношения влизаме с една компания, която е със световно защитена добра репутация. За мен гаранцията за това, че тази технология, която прилага компанията „Шеврон”, ще бъде приложена по правилния начин тук, на територията на България, е самото име на компанията, самият факт, че за компанията не е все едно, това не е някакъв анонимен субект и не е все едно, дали ще успее или няма да успее на територията на страна от Европейския съюз. Това някак си се подминава от законодателството и юристите, които имат отношение, пък и разбрах, че тук има депутати, замислете се над този въпрос. Очевидно не ни функционира държавата особено в тези регулаторни и контролни функции, които трябва да осъществява, които сами по себе си са много по-голяма гаранция, отколкото гаранцията на съответния контролен орган. Вие представяте ли си, ако все още не е ясно това, което казвам, какво се случва, ако компанията „Шеврон” представи, отговаряйки да речем на тези изисквания на закона, ОВОС. Този ОВОС ще бъде разработен от някакви по-скоро анонимни за нас хора. Ние обаче ще повярваме, че тяхната оценка е правилна и че въздействието няма да бъде лошо, казано на обикновен език. И какво ще се случи, ако тяхната оценка се окаже грешна. Компанията „Шеврон” няма да е виновна, защото тя е минала и изпълнила задълженията си по закон. За мен тук има фетишизиране на определени елементи от законодателството, а може би просто те трябва да бъдат преосмислени и да бъдат изменени. Когато една компания дава своите гаранции и е готова да подпише договор, с който се ангажира всякакви щети, които нанесе при извършени от нея проучвания, да бъдат компенсирани. Каква е гаранцията, господа?

Другото наистина тъжно е, че в същия момент, когато толкова бурно разискваме този въпрос в България се дава лицензия на компания, която да сондира, да прави проучвания в дълбоко море и никой не повдигна темата - тая компания от къде се взе, тя има ли опит, каква е тая компания, тя какво гарантира? А такава лицензия беше дадена миналата година. На никой не е ясна тая компания. Когато всички говореха за аварията в Мексиканския залив, точно там е 5 километра водата, там, където ще сондира тая компания, и сондажите на тези дълбочини са уникални, а тя с какво идва? Това е второто нещо, което исках да кажа.

И третото. Не знам дали тук има представители на „Шеврон” или на Американското посолство, но е хубаво тези, които са по-близо до „Шеврон”, да кажат, че в България общо взето когато спазваш законите, имаш проблем. Това трябва да го знаят всички инвеститори, които идват да работят в България. Много по-лесно е да нарушиш законите, да си свършиш работата, а след това по някакъв начин да си решиш проблема. И това не са празни приказки и аз мога да ви приведа един пример от много близкото минало. През 2007 година на суверенната територия на България, на континенталния шелф на България бе извършено пиратско сондиране без никакви разрешения, без никакви документи, без съгласувания, без ОВОС-и, без каквото и да е, което по-късно беше узаконено с решение на Министерски съвет. Сигурно е имало някаква цена, аз не знам точно каква е цената. Но мога само да гадая, че не е случайно, че същата тази компания, която извърши това сондиране, се раздели с 40% от интереса си два дни преди Министерски съвет да вземе решение в нейна полза. Най-вероятно ако това е така, някой хора днес разпределят между седем и осем милиона месечно за услугата, която са направили на съответната компания.

Приключвам. Шистов газ има. Има доказани технологии, потвърдени технологии. „Шеврон” има опит. „Шеврон” може да покаже, не да гледа опита на Полша, много благодаря за вашата презентация, самият „Шеврон” може да покаже как изглеждат териториите, където той е осъществявал такъв добив. Ако поема ангажимент в договора да компенсира всички щети, които евентуално би нанесъл, то тогава къде е проблемът – не го виждам. Благодаря ви много за вниманието!"

Приложено ще намерите презентациите от конференцията.